Slechts negen nieuwe kinderboeken verschenen er in week 3! Twee daarvan wil ik er graag even uitlichten, omdat het wat mij betreft uitblinkers zijn in elke zin van het woord.
Wat doet dat ukkie hier? - Uticha Marmon en Anne-Kathrin Bhell
Leeftijdscategorie: 3 - 6 jaar
Een grappig, vrolijk boek voor wie ineens met een broertje of zusje opgescheept zit.
Evi heeft het zwaar. Haar ouders hebben een schreeuwend, krijsend, kwijlend ukkie meegenomen uit het ziekenhuis. Evi vindt hem vies en vervelend en bovendien pikt hij alle aandacht in! Maar... is zo'n vervelend ukkie eigenlijk ook niet heel handig? Ze kan hem overal de schuld van geven! Rommel? Modder? Tekeningen op de muur? Nee hoor, dat heb ik niet gedaan, dat was uk! Hmmm, misschien moet ze hem toch maar een kans geven...
Tip, omdat...
Ik hardop heb moeten lachen om de walging en afgunst op het gezicht van Evi. De illustraties zijn sowieso humorvol, modern (vader heeft tatoeages) en speels. Het verhaal geeft goed de verschillende emoties van grote zus Evi weer terwijl ze probeert te wennen aan de nieuwe situatie thuis. En hoewel ik lang niet altijd gecharmeerd ben van boeken op rijm, hebben zowel Marmon als vertaler Merel Leene in dit geval prima werk geleverd.
Uitgeverij: KokBoekencentrum Uitgevers
Prijs op moment van publicatie: 15 euro
Jij bent alle liefde - Meneer Zee en Gitte Vancoillie
Leeftijdscategorie: 10 - 12 jaar
Een serieuze kandidaat voor een Zilveren Penseel dit jaar!
Ergens in een hoge wolkenkrabber woont een meisje en ze schrijft. Brieven naar wie buiten loopt, brieven naar wie ze lezen wil. Ze vouwt de brieven op zodat ze op vogeltjes lijken en mikt ze dan door de tralies naar buiten, in de wetenschap dat ze naar beneden storten maar in de hoop dat er op een dag eentje écht kan vliegen. Maar wat als dat gebeurt?
Tip, omdat...
Ik toen ik de illustraties zag direct naar de boekhandel wilde snellen om hem aan te schaffen. De grove, zwarte lijnen, hier en daar een kleine toevoeging van kleur. Vlak daarna zijn de pagina's juist weer één groot kleurenfestijn. De illustraties zijn gedetailleerd wanneer dat bij het verhaal past en de tekst lijkt op sommige momenten haast ondergeschikt, zo aanwezig zijn de prenten. Toch blijft de balans bewaard en zijn de woorden en illustraties gelijkwaardig aan elkaar.
Het verhaal is aardig filosofisch, maar niet per se belerend. De vraag rijst wel in hoeverre dit écht een kinderboek is. Het doet me denken aan de discussie die volgde op het bekronen van Doodgewoon, het boek van Bette Westera en Sylvia Weve met gedichten over de dood: is dit nog wel een kinderboek te noemen, of moet het gezien worden als een bundel voor volwassenen waarin kinderen de hoofdrol spelen? Toch is ook dit boek in eerste instantie gericht op lezers tussen de 10 en 12 jaar, daarom neem ik hem hier wel op.
Uitgeverij: Overamstel
Prijs op moment van publicatie: 20 euro