Aphrodite Tipt
Dat ene boek voor dat ene kind.

Na een kleine onderbreking zijn ze er weer: de tips! Met dit keer extra veel afbeeldingen, zodat je een nog beter beeld krijgt van de boeken. Het thema is Heerlijke illustraties. Er wordt een gigantische stapel pannenkoeken geserveerd aan een jarig olifantje (4+) en als je niet uitkijkt zit je straks onder de mayonaise en het frituurvet (9+). Ben je benieuwd naar deze lekkernijen en wat er verder in de boeken gebeurt? Lezen maar!

Kleine Jonathans grote dag - Steve Small
Vertaler: Joukje Akveld
Leeftijdscategorie: 4 - 6 jaar
Boekomslag Kleine Jonathans grote dag - Steve Small. © Uitgeverij l.s. amsterdam, 2022.

 © Uitgeverij l.s. amsterdam, 2022.

Over een olifantje dat niet kan wachten net zo groot te zijn als papa.

Eindelijk is het zover: Jonathan is jarig! Tijdens het eten van een enorme stapel pannenkoeken krijgt hij zijn cadeautje in het vizier. Het liefst zou hij het papier er meteen afscheuren, maar nee, hij is nu groot! Dus maakt hij het rustig en voorzichtig open, zoals volwassen olifanten dat doen. Er zit een prachtige jas in, net zo één als die van papa! Alleen... hij is veel te groot. Of Jonathan te klein. Hoe moet dat nu?

Papa neemt hem mee voor een dag vol avontuur. Met kleine verrassingen en grote ontdekkingen. Hij mag op papa's schouders zitten en samen treden ze de wereld tegemoet. Wat zullen ze allemaal beleven?
Illustratie Kleine Jonathans grote dag - Steve Small. © Steve Small, 2022.

Dat verhoogt de feestvreugde wel!
© Steve Small, 2022.

Tip, omdat...
De illustraties werkelijk fantastisch zijn. Olifantje Jonathan is om op te vreten zo lief. Bijvoorbeeld wanneer hij op een dik boek gaat staan, om zichzelf nét in de spiegel te kunnen zien. En hoe beteuterd hij kijkt als zijn cadeau nog een beetje op de groei blijkt. Je smelt van dat snoetje! Bovendien zit het verhaal erg goed in elkaar. De tekst is sterk, relatief lang voor een boek voor deze leeftijdscategorie en tekst en illustraties vormen echt één geheel. Uitstekend vertaald ook door Joukje Akveld. Het is een komisch, vertederend verhaal over het universele gevoel groter te willen zijn dan je bent. Wat mij betreft één van de beste prentenboeken van dit jaar, net zoals De eend die niet van water hield dat was.
Illustratie Kleine Jonathans grote dag - Steve Small. © Steve Small, 2022.

Het allerzoetste, allersipste olifantje.
© Steve Small, 2022.

Uitgeverij: l.s. amsterdam
Prijs op moment van publicatie: 16 euro


Hoe je in één klap 101 miljoen volgers verliest - Frederick Deloddere en Emmi Smid

Leeftijdscategorie: 9 tot 11 jaar

Boekomslag Hoe je in één klap 101 miljoen volgers verliest - Frederick Deloddere en Emmi Smid. © Uitgeverij Clavis, 2022.

 © Uitgeverij Clavis, 2022.

Wat zou jij doen als je held helemaal niet zo'n held blijkt te zijn?

Otis Ragouzi is geboren in een frituristenfamilie. Zijn ouders hebben een frietkot van wel acht verdiepingen en willen dat Otis bijspringt in de zaak, zodat hij die later kan overnemen. En als het even kan moet hij ook een compleet nieuwe snack verzinnen, zoals zijn vader en opa dat deden. Maar Otis is te druk met het oefenen van een vierdubbele bottle flip, want als hem dat als eerste ter wereld lukt mag hij zijn idool ontmoeten: Kasper. De coolste skateboarder van Amerika - nee, van de hele planeet! - en een vlogger met 101 miljoen volgers. Wonder boven wonder lukt het Otis inderdaad en hij vliegt naar Los Angeles, als hij zijn ouders ten minste weet te overtuigen... Eenmaal in Amerika blijkt Kasper heel anders te zijn dan Otis dacht. Er blijft weinig over van het beeld dat Otis van hem had. Als al die 101 miljoen volgers dít eens konden zien...

Illustratie Hoe je in één klap 101 miljoen volgers verliest - Frederick Deloddere en Emmi Smid. © Emmi Smid, 2022.

Hoezo, mijn frieten, frituurvet en frietsaus mogen niet mee? Wat moet ik dan eten?!
© Emmi Smid, 2022.

Tip, omdat...
Dit een humoristisch verhaal is over hoe schijn bedriegt. Het heeft tal van moderne elementen: bottle flips, vloggers, influencers en challenges. Maar er zitten ook veel ouderwets goede ingrediënten in. Het klassieke gegeven van je eigen weg volgen versus doen wat er van je verwacht wordt, omgaan met verwachtingen die niet uitkomen en schone schijn versus de werkelijkheid. Geestig zijn de ouders van Otis, frituristen in hart en nieren van wie het vet afdruipt. Dat hun zoon iets anders zou willen doen dan hun zaak overnemen, dat gaat er bij hen niet in. Als lezer ga je je toch wat zorgen maken om hen. Blijft In de vierde fritesse in de familie? Ook met Otis leef je gemakkelijk mee, al is het echt een komisch en luchtig verhaal. Maar je voelt hoe het beeld dat hij heeft van zijn grote held, compleet verandert en dat geeft hem iets meelijwekkends. Overigens is het fantastisch hoe Deloddere de draak steekt met zogeheten influencers, wiens leven stukken minder rooskleurig is dan het lijkt, en het hele team dat achter hen staat.
Hoe je in één klap 101 miljoen volgers verliest - Frederick Deloddere en Emmi Smid. © Emmi Smid, 2022.

Ik heb een cadeautje voor je...
© Emmi Smid, 2022.

En dan de illustraties, van de onvolprezen Emmi Smid. Wat een goed samenspel tussen tekst en beeld! Smid weet perfect de sfeer van het verhaal te vangen en voegt nog eens extra humor toe, door haar stijl en in de vele details die haar illustraties rijk zijn. De prenten die ze maakte van mevrouw Jowalis vormen één van de hoogtepunten; de vrouw heeft iets sneus en tegelijkertijd krijg je de kriebels van haar. Ze zou zo uit Roald Dahl's De heksen kunnen komen, wat een compliment is voor Smid. Stiekem ben ik alvast aan het duimen dat er een vervolg komt, of op z'n minst een nieuwe samenwerking tussen Frederick en Emmi. Wat een veelbelovend duo!

Uitgeverij: Clavis
Prijs op moment van publicatie: 17 euro



Info
Instagram