Aphrodite Tipt
Dat ene boek voor dat ene kind.

Er verschijnen steeds meer boeken waarin lezen en spelen gecombineerd wordt. Daarom is deze week het thema Speelboeken. We hebben niet één, maar acht spannende avonturen voor jonge kinderen (6+) en betreden een indrukwekkende fantasiewereld, speciaal voor kinderen die liever gamen dan in een papieren universum duiken (10+). Benieuwd over welke boeken dit gaat? Lezen maar!

Agatha Crispie - Speurneus 1. Mijn eerste onderzoek. Sprookjesland -
Paul Martin en Camille Roy

Leeftijdscategorie: 6 - 10 jaar
Vertaler: Riens Van Nuffelen

Boekomslag Agatha Crispie - Speurneus 1. Mijn eerste onderzoek. Sprookjesland - Paul Martin en Camille Roy. - © Uitgeverij Standaard, 2022.

© Uitgeverij Standaard, 2022.

Een introductie in de bijzondere wereld van escape games, speciaal voor jonge kinderen.

Er dreigt een ramp in Sprookjesland! De feeën zijn in gevaar en hebben de hulp ingeroepen van de beroemde detective Agatha Crispie. Die wil best helpen, maar dan moet ze eerst nog zien uit te vinden hoe ze in Sprookjesland terecht komt… Puzzel jij met haar mee? De zoektocht begint in de oude bibliotheek van Grimmberghe. In dat gebouw zijn zeven toegangspoorten verstopt, maar er is er maar één met een passende sleutel. Kun jij de juiste poort én de sleutel vinden? Gefeliciteerd, dan heb je het eerste onderzoek volbracht! Maar nu begint het avontuur pas…

Tip, omdat...
Met dit boek ook jonge kinderen de aangename spanning van ontsnappingsspellen kunnen ervaren. Het verhaal is een combinatie van informatie vergaren, observeren en puzzelen. Juist door die combinatie spreekt het ook kinderen aan die minder van lezen houden en graag iets willen dóén. Doordat je steeds de bladzijdes vouwt, ontstaat er telkens een nieuwe wereld waarin je weer nieuwe dingen ziet. Door de spannende opdrachten en de indrukwekkende illustraties blijven kinderen betrokken bij het verhaal en is de motivatie groot om verder te gaan. Je wilt de puzzels graag oplossen en de rest van het verhaal ontdekken.

Het boek doet denken aan de escape games van Grafix, met als grootste verschil dat het daarbij steeds om één kort avontuur draait. In Agatha Crispie zijn acht langere avonturen verwerkt en moet je meer lezen. Dat stimuleert langdurig nog meer gebieden in je brein, waardoor kinderen spelenderwijs ook hun logisch inzicht en cognitieve flexibiliteit (van oplossingsmethode wisselen) ontwikkelen. Bovendien leren ze zo beter verbanden te leggen.

Dit boek vereist wel enig taalbegrip; het is lastig om verder te komen en de puzzels op te lossen als je niet goed leest of als wat er staat niet goed tot je doordringt. Je moet naast observeren ook scherp zijn en nauwkeurig (kunnen) lezen. Daarom is dit boek vooral geschikt voor sterke lezers, óf om samen met een sterke lezer door te nemen. En nog iets om rekening mee te houden: het boek is vertaald naar het Vlaams. Dat betekent dat sommige woorden en uitdrukkingen nieuw zullen zijn voor kinderen.

Het volgende deel met acht nieuwe onderzoeken verschijnt, als het papiertekort niet nog ernstiger wordt, op 18 oktober aanstaande.

Uitgeverij: Standaard 
Prijs op moment van publicatie: 15 euro


Gameboek 1. Schaduwkraai. Spion, magiër of strijder, wie ben jij? -
Marcel Groenewegen en Maarten Donders

Leeftijdscategorie: 10 - 12 jaar

Boekomslag Gameboek 1. Schaduwkraai. Spion, magiër of strijder, wie ben jij? - Marcel Groenewegen en Maarten Donders. - © Uitgeverij Witte Leeuw, 2022.

© Uitgeverij Witte Leeuw, 2022.

Een overweldigend en fantasievol boek, dat je na elke alinea dwingt om nieuwe keuzes te maken.

Je hebt net je opleiding tot Schaduwkraai afgerond als er een brief voor je wordt  bezorgd. Olivier de Montfort, Ridder in de Orde van de Schaduwkraaien en degene die meermaals het leven van je trainer heeft gered, heeft jouw hulp hard nodig. De hoofdstad van Ulvenria is aangevallen door de verschrikkelijke heer Raznor en zijn leger. De Schaduwkraaien, waar jij nu ook toe behoort, proberen de stad te bevrijden. Aan jou de taak om zo snel mogelijk naar het Schreiwoud te gaan en magiër Tabulas te vinden. Hij heeft iets op zak wat cruciaal is voor jullie strijd en jij moet het af zien te leveren bij het hoofdkwartier van de Schaduwkraaien in de Noorderbossen.

Kies zelf welke rol je in dit avontuur aanneemt en welke speciale gaven je wilt bezitten. De juiste keuze? Die is er niet. Gevolgen wel, altijd. Succes met je tocht. Het is tijd om te gaan.

Tip, omdat...
Je dit boek minstens dertig keer kunt lezen en zich al die keren een ander verhaal ontvouwt. Het blijft nieuw, spannend, verrassend en uitdagend. Juist omdat je zelf de vervolgstap kiest en de keuze zo reuze is. Dat maakt ook dat je als lezer betrokken blijft bij het verhaal en steeds verder wilt gaan: na elke alinea wacht een nieuwe beslissing, maar wat er precies staat te gebeuren weet je niet, tótdat het te laat is om je keuze nog aan te passen. Omdat de alinea's relatief kort zijn, motiveert dat extra om door te gaan en nog een alinea te lezen. En door het personage en de speciale gaven die je aan het begin kunt kiezen, zijn er steeds weer andere belemmeringen of juist dingen die in je voordeel kunnen werken. Een fantastisch gegeven, dat door de auteur, journalist en bassist van The Kik uitmuntend is uitgewerkt.

Schaduwkraai volgt het principe van de Kies je eigen verhaal-boeken, die eind jaren '80 en begin jaren '90 vooral in Engeland erg geliefd waren. In Nederland werd het genre minder omarmd, al verschenen ook hier een aantal verhalen in deze vorm. Wie vermoordde Hendrik Hoek?, bijvoorbeeld. Schaduwkraai doet daarnaast denken aan de populaire Adventure by book-spellen die 999 Games op de markt brengt, met als grootste verschil dat die in stripvorm verschijnen en puzzels bevatten, die meer tijd vragen voor je een vervolg kunt kiezen. Schaduwkraai is wat dat betreft een snel verhaal vol vaart, hoewel het meer leeswerk vergt. Waar Groenewegen in de inleiding de tijd neemt om de magische wereld en haar geschiedenis te schetsen, trekt hij je vanaf het moment dat je keuzes moet maken een gigantisch avontuur vol actie in. Ademhalen? Dat doe je maar weer als je het boek hebt dichtgeslagen.

Geschikt voor sterke lezers, kinderen die van fantasy en avontuur houden en een echte aanrader voor kinderen die liever gamen dan lezen. De illustraties in dit boek doen niet onder aan de vaak prachtige kunst in computerspellen. Wellicht minder geschikt voor kinderen met dyscalculie, omdat het verhaal niet goed te volgen is als je bij een verkeerd nummer verder leest.

Uitgeverij: Witte Leeuw
Prijs op moment van publicatie: 16 euro

N.B. Vorige week was Marcel Groenewegen te gast in het radioprogramma Annemiekes A-lunch om te vertellen over zijn boek. Dat interview vind je hier terug.  


Info
Instagram