Was vorige week het aanbod aan kinderboeken al stevig, deze week kwamen er de helft méér boeken uit! Ook daar zaten weer pareltjes tussen. Ik heb er wederom vier gekozen om uit te lichten.
Vol met wol - Mac Barnett en Jon Klassen
Leeftijdscategorie: 3 - 6 jaar
Het duo dat onder meer De vreselijke twee-serie maakte, heeft met dit boek een modern sprookje afgeleverd, dat al een hele rits prijzen won. Nu is het eindelijk vertaald in het Nederlands.
In een somber, klein stadje vindt een meisje een kistje vol kleurrijke wol. Ze besluit er een trui van te breien. En nog één. En nog één. En... dan is het kistje nog steeds niet leeg. Ze blijft doorbreien, de wol blijft maar komen en langzaam wordt het sombere stadje steeds vrolijker. Ook mensen van buiten de stad horen van dit wonder en zijn nieuwsgierig. Onder hen een rijke hertog, die koste wat het kost het kistje in zijn bezit wil krijgen. Maar zal er voor hem ook wol in dat kistje zitten..?
Tip, omdat...
Dit écht een prachtig sprookje is, met illustraties die het verhaal sterker maken en vice versa. Het deed me een beetje denken aan één van de korte verhalen van Annie M.G. Schmidt, wat een compliment is voor Mac Barnett. Zijn boeken over de Vreselijke Twee vond ik enigszins tegenvallen, maar Vol met wol maakt dat ik toch meer van hem wil lezen.
Uitgeverij: Ploegsma
Prijs op moment van publicatie: 16 euro
Wij zijn ontdekkingsreizigers - Shahrzad Shahrjerdi en Ghazal Fatollahi
Leeftijdscategorie: 4 - 8 jaar
Een fantasierijk en hoopvol verhaal schrijven over vluchten voor oorlogsgeweld, ga er maar aan staan! De Iraanse Shahrzad Shahrjerdi is het gelukt.
Een klein meisje moet samen met haar broer vluchten, omdat het door beschietingen te gevaarlijk is in de stad waar ze verblijven. Het meisje is bang, maar haar broer overtuigt haar ervan dat ze op ontdekkingstocht gaan. Alle problemen die ze onderweg tegenkomen, lossen ze samen op door te denken en te doen als ontdekkingsreizigers. Ze moeten sterk zijn en hun fantasie gebruiken, dan zal alles goed komen.
Tip, omdat...
Het knap is hoe de broer in dit verhaal zijn zusje weet te kalmeren in de zwaarste, meest onzekere omstandigheden. Elke keer wanneer er een nieuw probleem opduikt, vraagt hij haar te denken als een avonturier. Op die manier lukt het hemzelf én haar om niet in paniek te raken, maar helder te blijven en een oplossing te vinden. Prachtig vind ik het moment waarop ze moeten vertrekken en het kleine meisje zich afvraagt hoe het dan met hun huis moet. Haar broer hangt haar rugzak om haar schouders, wijst op het boek over avonturiers in zijn hand en zegt: "Een ontdekkingsreiziger draagt zijn huis op zijn rug." Laat die zin even op je inwerken...
In de woorden van het kleine zusje is goed de angst, het verdriet en de onzekerheid te horen. Toch is het verhaal an sich niet zwaar. Als volwassene zie je in de wonderschone illustraties van Ghazal Fatollahi enkele hartverscheurende details - een schoen die voorbij drijft, het ontbreken van de ouders, een gebroken kast -, maar kinderen kijken daar overheen. Dat maakt het verhaal zeer geschikt voor elke leeftijd.
Of Shahrzad Shahrjerdi uit eigen ervaring schrijft heb ik niet kunnen achterhalen. Zeker is wel dat dit droomdebuut razend benieuwd maakt naar meer werk van haar hand.
Uitgeverij: l.s
Prijs op moment van publicatie: 15 euro
Word nooit groot - Roald Dahl en Quentin Blake
Leeftijdscategorie: 4 - 8 jaar
Een heerlijk prentenboek, gebaseerd op de filosofie van Roald Dahl en als vanouds geïllustreerd door Quentin Blake.
Als je nu eens nooit volwassen hoefde te worden, maar altijd kind bleef? Zou dat niet geweldig zijn? Dan hoef je niet al die saaie, verantwoorde dingen te doen waar volwassen mensen hun dagen mee vullen. Of kan dat ook anders?
Tip, omdat...
Dit één van de zeldzame boeken 'in de geest van' is die wél enthousiast maakt. Het feit dat Quentin Blake er zijn medewerking aan verleende, geeft al aan dat het een prachtig eerbetoon is aan meester Dahl zelf. Het belooft een leidraad te zijn om op te groeien volgens de Roald Dahl-manier: door altijd kind te blijven. Het enige minpunt vind ik dat dit boek een schamele 32 pagina's telt. Ook prentenboeken van dit duo mogen wat mij betreft minstens vier keer zo dik zijn!
Uitgeverij: De Fontein
Prijs op moment van publicatie: 15 euro
Donkel en Finke - Benjamin Overlaet en Naomi Leboy
Leeftijdscategorie: 7 - 9 jaar
Het eerste kinderboek van dit Vlaamse duo, in eerste instantie geschreven voor een petekind en met behulp van crowdfunding daadwerkelijk uitgebracht.
Vroeger was de duisternis niet een toevallig gebrek aan licht, maar een wandelend wezen, ook bekend onder de naam Donkel. Hij heerste 's nachts over de bossen en verkeerde het liefst in het gezelschap van Uil, een wijze raadsheer. Iedereen was bang voor Donkel, alleen de gemeenste en sluwste wezens durfden met hem samen te leven. Donkel voelde zich goed als nachtelijk heerser, maar er was ook een schaduwkant: zou hij ooit weten wat schoonheid was?
Tijdens een verder rustige nacht wordt het bos opeens fel verlicht. Door een baby, zo blijkt, met een bijzondere missie. Als Donkel haar helpt bij die missie, zou zij hem dan kunnen helpen schoonheid te vinden?
Tip, omdat...
Donkel oprecht verward lijkt door dingen als liefde en pracht, wat ontroerende situaties oplevert. Bijvoorbeeld als een rups niet op tijd zijn cocon af heeft vóór het donker is en vervolgens Donkel probeert uit te leggen hoe hij er uit komt te zien als vlinder: met kleurrijke vleugels. Vlinders? Kleur? "Van beide heb ik zelfs nog nooit gehóórd."
Ook de angst voor elkaar en hoe onnodig die van beide kanten eigenlijk is, wordt mooi weergegeven in dit boek. Het verhaal is door deze belangrijke boodschappen op momenten ietwat stichtelijk, maar wie daar doorheen weet te kijken (of er niets op tegen heeft), vindt een warm en teder verhaal over de definities van schoonheid.
Uitgeverij: Beefcake publishing
Prijs op moment van publicatie: 15 euro